Budući da je usporedno s rastom broja korisnika mobilne telefonije tekao i razvoj

interneta - stvorila se potreba i odgovarajuće rješenje za omogućavanje većih brzina prijenosa podataka i u mobilnoj mreži.

Brz razvoj interneta dao je naslutiti da će jedna od tendencija u novom tisućljeću biti mobilni pristup do njega. Stoga su mreže bazirane na GSM standardu unaprijeđene općom paketskom radio uslugom GPRS koja osigurava optimizirani pristup internetu brzinom prijenosa podataka do 160 Kbit/s kroz uporabu već postojeće infrastrukture. GPRS uslugu, koja omogućuje pristup globalnoj podatkovnoj mreži internetu, HT Cronet je predstavio u srpnju 2001. godine. Unapređenje mreže dovelo je do niza novih mobilnih uređaja s naprednijim značajkama.

Blackberry mobiteli - na hrvatskom tržištu u ponudi T-mobile-a.
Blackberry mobiteli - na hrvatskom tržištu u ponudi T-mobile-a.

Pametni telefoni

Vrsta mobilnih telefonskih uređaja koja je obilježila novo tisućljeće je pametni telefon (eng. smartphone), multifunkcionalni komunikacijski uređaj koji spaja najbolje odlike pokretnog telefona i osobnog računala, zbog čega je s vremenom postao ultimativno komunikacijsko sredstvo.

Iako korijene prvih pametnih telefona nalazimo još u počecima 2G tehnologije (prvim smartfonom se smatra IBM Simon iz 1994. godine), a prvi zamah tijekom GPRS i EDGE razdoblja druge generacije početkom 2000-tih, pravi procvat pametnih telefona nastupa pojavom novih, naprednijih i bržih 3G mobilnih mreža.

Prvim pametnim telefonom se smatra IBM Simon Personal Communicator iz 1994. godine. Iako riječ smartphone tada još nije postojala, ovaj napredni uređaj je već imao rezistivni zaslon osjetljiv na dodir sa odgovarajućim zaslonskim tipkovnicama za unos olovkom, kalendar, adresar, planer, e-poštu, te niz značajki koje su se mogle unijeti preko pc kartice.
Prvim pametnim telefonom se smatra IBM Simon Personal Communicator iz 1994. godine. Iako riječ smartphone tada još nije postojala, ovaj napredni uređaj je već imao rezistivni zaslon osjetljiv na dodir sa odgovarajućim zaslonskim tipkovnicama za unos olovkom, kalendar, adresar, planer, e-poštu, te niz značajki koje su se mogle unijeti preko pc kartice.
2001.

Treća generacija mobilne telefonije (3G)

Zahtjevi korisnika mobilne tehnologije za lakšim i bržim pristupom internetu i raznim multimedijalnim sadržajima doveli su do pojave treće generacije mobilne telefonije (3G), koja uključuje veće brzine prijenosa podataka, uvijek uključen pristup podacima i veći kapacitet glasovne komunikacije. Najrašireniji standard 3G tehnologije je UMTS (engl. Universal Mobile Telecommunications System), koji je omogućavao prijenos podataka prosječnom brzinom oko 2 Mbit/s.

Prvu komercijalnu 3G mrežu (nakon eksperimentalne iz 1998.) uključio je japanski NTT DoCoMo krajem 2001. godine, dok je zbog krize u telekom sektoru lansiranje treće generacije u Europi nastupilo tek 2003. godine. Poboljšanja u kvaliteti usluga će nastupiti s kasnijom nadogradnjom 3G mreže u obliku HSPA (engl. High Speed Packet Access), koja je povećala brzinu prijenosa podataka na 5 Mbit/s.

U trećoj generaciji mobiteli su postali multimedijski uređaji s videom, glazbom, e-poštom i fotografijama, a europskim tržištem mobilnih uređaja dominirala su imena Nokia, Samsung, Blackberry, Sony Ericsson, LG i drugi.

Motorola A820 , jedan od prvih 3G mobitela u svijetu. Ovaj tropojasni GSM telefon ima zaslon u boji, GPRS podatke velike brzine, bežični internet, J2ME, utor za SD/MMC karticu, polifone melodije zvona, streaming videa i zvuka.
Motorola A820 , jedan od prvih 3G mobitela u svijetu. Ovaj tropojasni GSM telefon ima zaslon u boji, GPRS podatke velike brzine, bežični internet, J2ME, utor za SD/MMC karticu, polifone melodije zvona, streaming videa i zvuka.
2005.

3G u Hrvatskoj

Usluge mobilne telefonije treće generacije T-Mobile Hrvatska je započeo pružati u lipnju 2005. godine temeljem koncesije dodijeljene za razdoblje od 20 godina. Prijenos podataka se temeljio na Internet protokolu (IP) što omogućuje brži i kvalitetniji promet podataka, a među prvim 3G mobilnim uređajima kod nas bio je model Nokia 6630.

Nokia 6630
Nokia 6630
2007.

iPhone

Svojevrsnu revoluciju u poimanju pametnih telefona označilo je uvođenje imena iPhone u svijet komunikacija u pokretu. Seriju iPhone telefona svečano je predstavio njihov tvorac Steve Jobs 2007. godine. Time je on ponudio novu formu za telefone budućnosti.

Steve Jobs predstavlja revolucionarni iPhone 3
Steve Jobs predstavlja revolucionarni iPhone 3
opis
Pogledajte vodeće pametne telefone našeg vremena. Svi imaju te tipkovnice. Ono što ćemo učiniti jest - riješiti se ovih gumba i zamijeniti ih ogromnim zaslonom.
2007. STEVE JOBS

Apple iPhone 3GS

Mobilni telefonski uređaj iPhone je postavio temelje modernom pametnom telefonu te popularizirao dva važna koncepta koji će se zadržati do danas: zaslon osjetljiv na dodir (2007. na prvom iPhoneu) i App Store (uveden 2008. na iPhone 3G). Njegov inovativni koncept je primorao javnost da povijest mobilnih komunikacija dijeli na razdoblje „prije iPhonea i poslije iPhonea“. Za razliku od prvog modela (koji je hvaljen zbog impresivnog korisničkog sučelja, ali i kritiziran zbog značajki koje nedostaju), iPhone 3G ima podršku za brže 3G mreže, GPS, Wi-Fi, Bluetooth 2.0, 8 / 16 GB prostora za pohranu, App Store te novi OS koji ga podržava. Ovdje predstavljeni model iPhonea 3GS iz 2009. godine je njegova pojačana verzija

[object Object]
2008.

Najprodavaniji mobilni uređaj

S kapacitivnim zaslonom osjetljivim na dodir, jedinstvenim jednostavnim sučeljem i elegantnim dizajnom iPhone je uspio osvojiti svjetsko tržište. Odredio je smjer u kojem će se moderni pametni telefoni razvijati i primorao konkurentske kompanije da mu se pridruže. U Hrvatsku je iPhone službeno stigao krajem studenog 2008. godine s drugim po redu modelom iPhone 3G i gotovo trenutno postao najprodavanijim mobilnim uređajem.

iPhone 3G
iPhone 3G

2012.

Portret osobe: Marc Andreessen
Revolucija pametnih telefona je podcijenjena, više ljudi ima pristup telefonima nego pristup tekućoj vodi
Marc Andreessen

Poduzetnik i softver inženjer

Četvrta generacija mobilne telefonije (4G)

Neprestani rast vrsta mobilnih usluga i složenosti aplikacija postavljali su sve veće zahtjeve pred kreatore mobilnih mrežnih sustava. Rješenje je ponudila četvrta generacija (4G) mobilne telefonije, s LTE tehnologijom za širokopojasni bežični pristup, te s kasnijom nadogradnjom LTE Advanced. To je tehnologija koja je omogućila uređaje na kojima se, uz prosječnu brzinu od 10 Mbps, u visokoj kvaliteti mogu dijeliti datoteke, surfati internetom, gledati TV na mreži i igrati on-line igre. LTE mreže u Hrvatskoj počele su s radom u ožujku 2012. godine.

Podatkovni promet igra sve veću ulogu od GSM-a do LTE-a
Podatkovni promet igra sve veću ulogu od GSM-a do LTE-a
2020.

Peta generacija mobilne telefonije (5G)

Javljaju se sve novije i složenije aplikacije za čije funkcioniranje je potrebna odgovarajuća mobilna mreža. Mobilna mreža pete generacije (5G) je mreža budućnosti koja treba integrirati različite vrste prometa i usluga i omogućiti prijenos podataka gotovo u stvarnom vremenu. 5G je neophodni preduvjet za masovnu implementaciju interneta stvari, pametne gradove i industrije budućnosti.

Prva zemlja koja je ponudila 5G u ožujku 2019. godine bila je Južna Koreja. U listopadu 2020. godine započele su s radom 5G pokretne mreže u Hrvatskoj.

3.

mobiteli u novom tisućljeću 2002. - 2009.

 • '02.
 • '03.
 • '04.
 • '07.
 • '08.
 • '09.
2.

2002

Vremeplov

T-Mobile MDA (HTC Wallaby)

Mobilni telefon koji je HTC proizvodio pod imenom Wallaby je označio prijelaz sa samostalnih PDA uređaja (Personal Digital Assistent) na moderni pametni telefon. Omogućavao je korisniku da pročita e-mail u pokretu, pristupi Internetu i obavi telefonske pozive. Imao je zaslon osjetljiv na dodir sa 240 x 320 piksela, procesor od 400 MHz, 64 MB RAM-a, utor za memorijsku karticu (za SD karticu) i GPRS podatke, ali nije imao podršku za 3G, WiFi, GPS, Bluetooth i kameru. Karakterističan za onovremene pametne telefone bio je rezistivni zaslon, koji nije bio ni približno tako osjetljiv kao moderni kapacitivni zasloni. Na njemu je bilo potrebno koristiti stilus (olovčicu) jer su kontrole bile premale za upravljanje prstom. Za svoje vrijeme bio je težak i velik, a cjenovno u rangu vrhunskih telefona.

Info box
Proizvođač HTC
U prodaji od 2002
Dimenzije 7,3x12,9x1,8 cm
Težina 201 gram
 • '02.
 • '03.
 • '04.
 • '07.
 • '08.
 • '09.
2.

2002

Vremeplov

Nokia 7650

Model Nokia 7650 pojavio se u godini koja je značila prekretnicu u razvoju pametnih telefona. Nokia 7650 bio je prvi mobitel sa Symbian operativnim sustavom, koji je dugi niz godina držao primat među računalnim platformama za pametne telefone. Symbian OS v6.1 je pokretao sučelje koje je nudilo razmjenu poruka, WAP pristup internetu, kalendar, popise obveza i poznatu Nokijinu igricu Snake u boji. Nokia 7650 je bio i jedan od prvih telefona s ugrađenom kamerom. Imao je VGA kameru od 640x480 piksela, što je bilo premalo za kvalitetnu fotografiju, ali prikladno za slanje putem usluge multimedijskih poruka (MMS), nove značajke koja se pojavila iste godine. Novost je bio i zaslon s 4096 boja.

Info box
Proizvođač Nokia
Komp. mreže GSM
U prodaji od 2002
Dimenzije 5,6x11,4x2,6 cm
Težina 154 grama
Baterija 750 mAh
Ekran TFT
 • '02.
 • '03.
 • '04.
 • '07.
 • '08.
 • '09.
2.

2002

Vremeplov

Sony Ericsson T68i

Sredinom 1999. japanska kompanija Kyocera je prva na svijetu lansirala mobilni telefon s fotografskom kamerom -Kyocera VP-210 i tako označila početak trenda koji će objediniti telefon i fotoaparat u jednom uređaju. Međutim, tek pojavom modela Sony Ericsson T68i i njegove eksterne kamere zapadna tržišta su pokazala ozbiljnije zanimanje za mobitele s kamerom. Kamera je bila vanjski dodatak koji se spajao preko konektora u dnu telefona, a imala je VGA senzor (640 x 480px) i internu pohranu u koju je moglo stati 14 fotografija pune rezolucije ili do 200 minijaturnih (80 x 60px). Sony Ericsson T 68i je i inače bio vrlo napredan uređaj sa svim tada modernim značajkama (zaslon od 256 boja, WAP, Bluetooth, MMS, GPRS 3+1, i dr.), a opet trendovski malen i lagan (samo 84 g).

Info box
Proizvođač Sony Ericsson
Komp. mreže GSM
U prodaji od 2002
Dimenzije 4,8x10,1x1,95 cm
Težina 84 grama
Baterija 700 mAh
Ekran STN, 256 boja
 • '02.
 • '03.
 • '04.
 • '07.
 • '08.
 • '09.
2.

2003

Vremeplov

Nokia 1100

Mobitel Nokia 1100 je strukturiran tako da sadrži sve bazične funkcije, što ga je učinilo vrlo privlačnim za manje zahtjevne korisnike. Nokia 1100 je 2003. godine ciljano razvijena za zemlje u razvoju, stoga je i svojim dizajnom (čvrsto, kompaktno kućište, tipkovnica izlivena u jednom komadu) bila prilagođena zahtjevima za što lakšim održavanjem. Ugrađene su bile vrlo popularne igrice Snake II i Space Impact+ . Sve navedeno uz izrazito povoljnu cijenu rezultiralo je rekordnom prodajom od 250 milijuna primjeraka, što je modelu Nokia 1100 (unatoč nedostatku kamere, GPS-a, Bluetootha, WAP-a, i sl.) donijelo reputaciju najprodavanijeg mobitela svih vremena.

Info box
Proizvođač Nokia
Komp. mreže GSM
U prodaji od 2003
Dimenzije 4,6x10,6x2 cm
Težina 86 grama
Baterija 850 mAh
Ekran Monochrome
 • '02.
 • '03.
 • '04.
 • '07.
 • '08.
 • '09.
2.

2004

Vremeplov

Motorola RAZR V3

Kad se pojavio 2004. godine, Motorola RAZR V3 se po mnogočemu izdvajao od drugih mobitela na tržištu. Svojim ultratankim aluminijskim preklopnim kućištem predstavljao je uspješan spoj suvremene tehnologije i inovativnog dizajna. Kućište je izrađeno od aluminija „avionske“ klase, koji je osobito lagan (95 g) i čvrst, što pridonosi otpornosti čitavog uređaja. Imao je mali (2,2 inča) unutarnji i minijaturni vanjski ekran u boji, te atraktivno osvjetljenu tipkovnicu. Krasila ga je VGA kamera, memorija od 5,5 MB i bluetooth. Inicijalno predstavljen kao ekskluzivan i skup predmet želja, s vremenom je svojom pristupačnom cijenom postigao prodajni rezultat od 130 milijuna primjeraka i ušao na listu najprodavanijih modela.

Info box
Proizvođač Motorola
Komp. mreže GSM
U prodaji od 2004
Dimenzije 5,3x9,8x1,39 cm
Težina 95 grama
Baterija 680 mAh
Ekran TFT
 • '02.
 • '03.
 • '04.
 • '07.
 • '08.
 • '09.
2.

2007

Vremeplov

Blackberry 8800

Prvi BlackBerry mobilni telefon se pojavio 2002. godine, a s vremenom je postao jedan od najistaknutijih brandova pametnih telefona na svijetu, osobito popularan među poslovnim korisnicima. Karakteristična QWERTY tipkovnica u donjoj polovici uređaja bila je namijenjena poslovnoj komunikaciji koja je uključivala bežičnu e-poštu, stalnu vezu s internetom i pokretni telefon u jednom uređaju. Ovaj brand je dugo bio jedini koji je nudio e-mail poruke u stvarnom vremenu, s dodatnom zaštitom, stoga su tu funkcionalnost kasnije preuzele i druge kompanije. Ovdje predstavljeni pametni telefon Blackberry 8800 iz 2007. godine imao je dodatno još i multimedijski video- i music-player i GPS sa aplikacijom Blackberry Maps.

Info box
Proizvođač Research in Motion
Komp. mreže GSM
U prodaji od 2007
Dimenzije 6,6x11,4x1,4
Težina 134 grama
Baterija 1100 mAh
Ekran 65K boja
 • '02.
 • '03.
 • '04.
 • '07.
 • '08.
 • '09.
2.

2007

Vremeplov

LG KE850 PRADA

Model LG KE 850 je bio prvi mobitel s kapacitivnim zaslonom osjetljivim na dodir koji je karakterističan za sve današnje pametne telefone. Četiri ikone na dnu zaslona omogućavale su korisniku telefonski poziv, slanje poruke ili odlazak na glavni izbornik. Lansiran je samo mjesec dana prije prvog iPhonea, što je u javnosti potaklo mnoge usporedbe. Iako je imao mnoge značajke koje i njegov slavni suvremenik, poput kapacitivnog zaslona, web preglednika, Bluetooth povezivosti, reprodukcije glazbe, zbog svojih nedostataka (nedovoljna iskoristivost kapacitivnog ekrana, nedostatak Wi-Fi-ja, mala memorija) ipak nije postigao status legende. Mobitel LG KE 850 je za inovativni dizajn osvojio brojne nagrade, a zbog povezivanja s modnim brendom naziva se i LG Prada.

Info box
Proizvođač LG
Komp. mreže GSM
U prodaji od 2007
Dimenzije 5,4x9,88x1,2 cm
Težina 85 grama
Baterija 800 mAh
Ekran TFT
 • '02.
 • '03.
 • '04.
 • '07.
 • '08.
 • '09.
3.

2008

Vremeplov

HTC Dream

HTC Dream, poznat i kao T-Mobile G1, bio je prvi komercijalno dostupan smartphone uređaj s operativnim sustavom Android predstavljen 2008. godine. OS Android su razvili Google i Open Handset Alliance kako bi konkurirali ostalim operativnim sustavima tog vremena (iPhone OS, BlackBerry OS, OS Symbian). Inovativni operativni sustav ponudio je prilagodljivo grafičko korisničko sučelje, integraciju s Googleovim uslugama kao što je Gmail, te Android Market za preuzimanje aplikacija. HTC Dream je imao zaslon osjetljiv na dodir, ali i fizičku QWERTY tipkovnicu, koja se otvarala klizanjem zaslona u stranu. Osim 256 MB ugrađene memorije i 192 MB RAM-a, imao je Wi-Fi, te 3G HSDPA povezivost. Prvi pametni telefon pokretan Googleovom mobilnom platformom zapamćen je i po svom potencijalu da prestigne Appleov iPhone.

Info box
Proizvođač HTC
Komp. mreže GSM / HSPA
U prodaji od 2008
Dimenzije 5,57x11,7x1,71 cm
Težina 158 cm
Baterija 1150 mAh
Ekran TFT
 • '02.
 • '03.
 • '04.
 • '07.
 • '08.
 • '09.
3.

2009

Vremeplov

Apple iPhone 3GS

Mobilni telefonski uređaj iPhone je postavio temelje modernom pametnom telefonu te popularizirao dva važna koncepta koji će se zadržati do danas: zaslon osjetljiv na dodir (2007. na prvom iPhoneu) i App Store (uveden 2008. na iPhone 3G). Njegov inovativni koncept je primorao javnost da povijest mobilnih komunikacija dijeli na razdoblje „prije iPhonea i poslije iPhonea“. Za razliku od prvog modela (koji je hvaljen zbog impresivnog korisničkog sučelja, ali i kritiziran zbog značajki koje nedostaju), iPhone 3G ima podršku za brže 3G mreže, GPS, Wi-Fi, Bluetooth 2.0, 8 / 16 GB prostora za pohranu, App Store te novi OS koji ga podržava. Ovdje predstavljeni model iPhonea 3GS iz 2009. godine je njegova pojačana verzija

Info box
Proizvođač Apple
Komp. mreže GSM / HSPA
U prodaji od 2009
Dimenzije 6,2x11,5x1,2 cm
Težina 135 grama
Baterija 1400 mAh
Ekran TFT
2021.

Trendovi novog desetljeća

Osvrnemo li se na povijesne trendove u razvoju mobilne telefonije na globalnoj razini uočavamo kako se aproksimativno svakih 10 godina pojavljuje nova generacija mobilne telefonije koja svojim odlikama znatno nadmašuje onu prethodnu. U posljednje se vrijeme stječe dojam kako taj razvoj napreduje sve većim i bržim koracima, ali mu ritam, svakako, daje i vrijeme ekspolatacije potrebno da se osigura ekonomska isplativost i rentabilnost investicije u pokretnim komunikacijama.

impresum

DIGITALNA IZLOŽBA
U POTRAZI ZA PRVIM MOBITELOM

30 godina mobilne telefonije u Hrvatskoj

Izdavač:
Hrvatski Telekom d.d.
Radnička cesta 21, Zagreb

Organizator:
HT muzej
Draškovićeva 26, Zagreb

Autori izložbe:
Vesna Lipovac, viši kustos, HT muzej
Goran Rajič, viši kustos, Tehnički muzej Nikola Tesla

Oblikovanje izložbe / programsko rješenje:
404 d.o.o. za komunikacijske usluge,
Radnička cesta 37a, Zagreb

Fotografije:
Ivor Delić / Viktor Bašić
Fototeka HT muzeja

Lektura:
Bojan Mušćet

Godina objave: 2021.

30 godina telekoma
Politika privatnosti

© 2021 Hrvatski Telekom d.d. Sva prava pridržana