Današnji mobitel nije samo

telefon, već je tijekom vremena postupno preuzeo funkcionalnosti čitavog mnoštva različitih uređaja poput
foto i video kamere, pozivnika, AM/FM radija, kalkulatora, uređaja za audio i video reprodukciju, navigacijskog sustava te mnogih drugih.

Multifunkcionalni uređaj kojeg nazivamo mobilnim telefonom danas uključuje čitav niz predmeta i uređaja zajedno s njihovim različitim funkcionalnostima. Mnogi od tih uređaja su nastali kao plod intenzivnog i marljivog rada svjetskih istraživača i izumitelja. Ključni uređaj među svima je TELEFON, budući da je prijenos govora bio primarna funkcija mobitela.

Različiti uređaji iz pedesetih godina postavljeni kao izložbeni primjerci muzeja.

što sve danas imamo u mobitelu

Mobilna (r)evolucija

S vremenom su mobilni uređaji bivali sve manji i manji, jer su se proizvođači upravo natjecali tko će što veći broj funkcionalnosti smjestiti u što manji konačni oblik, sve dok zakonitosti ergonomije nisu zaustavile taj trend. Taj minimalizam u dizajnu mobitela zadržao se sve do pojave modela koji su nastojali ugraditi neke nove, dotad nepoznate dodatne komponente.

U nastavku možete pogledati evoluciju mobilnih uređaja od prvih komercijalnih

uređaja pa sve do suvremenih
smartfona.

Nokia 3310

Nokia 3310

~15.5 % odnos veličine
ekrana na mobitelu

evolucija VREMENSKI PREGLED

Evoluciju mobilnih telefona obilježio je razvoj pojedinih značajki koje su se pojavile tijekom vremena. Neke od značajki su se zadržale, postavši tako obavezni dio svih slijedećih mobitela, a neke su iščezle dolaskom novih i naprednijih funkcionalnosti…

1992

4 Poglavlje

1. hrvatska mobilna mreža